
Workshop: Wandelend fotograferen en schrijven in Rotterdam
Onder het motto “Met luisterend oog” nemen wij je mee op bijzondere wandelingen door de wijken van Rotterdam. Tijdens deze workshop delen wij onze kennis en ervaring in het observeren en vastleggen van het stadsleven in woord en beeld. In ons beleven maakt het niet uit of je een pen of fototoestel ter hand neemt.
Doel van de workshop
In deze gecombineerde Workshop schenken we aandacht aan het waarnemen. Hoe je kunt kijken en luisteren naar wat zich op straat voordoet. En hoe je je indrukken vastlegt. Foto’s en tekst worden besproken.
Voor wie is deze workshop geschikt?
Deze workshop is voor mensen (schrijvers, fotografen of geïnteresseerden) die nieuwsgierig zijn naar het leven in de stad en die hun vaardigheid in het observeren en vastleggen daarvan willen vergroten. Het maakt niet uit of je ervaring hebt met fotografie of schrijven; de workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. En voor mensen die het gewoon leuk vinden om op deze manier door Rotterdam te wandelen.
Wie zijn wij?
Ton Mosheuvel probeert als straatfotograaf het verhaal van de mensen en de stad te vertellen. Hij streeft ernaar interessante en leuke momenten uit het stadsleven vast te leggen. Dankzij jarenlange ervaring ziet hij die momenten ontstaan. Hij heeft de stad ook leren kennen als directeur GGZ-verslavingszorg en als art-based wijk onderzoeker. Vanwege zijn interesse voor de stad is hij na zijn pensionering als stadsgids werkzaam. Rotterdam is een onderwerp waarop hij niet uitgekeken raakt.

Dat laatste geldt ook voor Rob van Olm. Taalvaardigheidstrainer, schrijver, journalist en radiomaker. Jarenlang maakte hij wandelingen door Rotterdam onder het motto: Toerist in eigen stad. Hij schreef er korte stukjes over en voor de VPRO een radioprogramma. Hij streeft ernaar indrukken bondig en sfeervol op papier te zetten. Hij heeft geleerd hoe je mensen op straat kunt aanspreken op een manier die niet bedreigend, maar uitnodigend is. Mensen praten graag, is zijn ervaring
Gezamenlijk werken zij al een aantal jaren aan het project Met luisterend oog, waarbij ze hun gedeelde interesses voor de mensen en de stad vormgeven. Beiden zijn opgegroeid in de stad.
Wat kun je verwachten?
- Introductie: na de ontvangst en het voorstellen van elkaar geven Rob en Ton onder het genot van een kopje koffie/thee een korte introductie op hun vakgebied en vertellen over hun ervaringen met de wandelingen door Rotterdam in de afgelopen jaren.
- Wandelingen door Rotterdam. We kiezen twee wijken uit, waarin we elk twee uur lopen. Voor de lunch wandelen we in Katendrecht. Na de lunch lopen we de Erasmusbrug over via het centrum naar de wijk Cool, een van de oudste wijken van de stad.
- Schrijven en observeren: Rob van Olm helpt je bij het beschrijven van de indrukken die je opdoet. Hoe geef je een gevoel of sfeer weer? Met de deelnemers bespreekt hij (later) de teksten.
- Fotografie: Ton Mosheuvel legt je uit hoe je als straatfotograaf de stad kunt vastleggen. Hij laat zien hoe je bijzondere momenten vast kunt leggen, alledaagse of onverwachte momenten. Ook geeft hij een toelichting over de do’s en don’t’s in de straatfotografie en eventueel de basistechniek in fotografie.
- De lunch: We gebruiken in een restaurant op Katendrecht, waar we de eerste indrukken kunnen bespreken. De workshop is exclusief kosten voor de lunch, zodat ieder die naar eigen believen kan invullen.
- Reflectie en bespreking: Eind van de dag doen we een eerste evaluatie.
- Voordat we de foto’s en teksten op onze facebook pagina’s plaatsen, kunnen de deelnemers hun producten met Ton en Rob bespreken. Na plaatsing kunnen de deelnemers ook op elkaar reageren.
- De facebook pagina, waarin teksten en foto’s geplaatst worden, blijft ook daarna beschikbaar.
Rotterdam als decor
Rotterdam, met zijn indrukwekkende architectuur, diverse wijken en straatleven, is het perfecte decor voor deze workshop.
Discriminatie, frustratie, armoede, onbegrip. Je komt het er allemaal tegen. Maar ook hoop en trots en geloof in de toekomst, in de buurt, in de stad. En wat ook niet onbelangrijk is: De mensen zijn soms domweg leuk en aardig.
Dat ondanks alle veranderingen en verwisselingen van bevolkingsgroepen wijken toch ook hun identiteit bewaren. Dat is bijna een raadsel te noemen. Daarnaast is onze ervaring dat de mensen in de stad over het algemeen zeer benaderbaar zijn en ons in ieder geval vaak verrast hebben met uitgesproken ideeën over hun wijk en de samenleving hebben.
Misschien is de stad een theater, zoals de Turkse Fotograaf Ara Güler het verwoordde: ‘En elke straat is een podium.’ Wat is specifiek aan Rotterdam? En lukt het u die sfeer weer te geven?
Dagindeling
We beginnen de dag in Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1 op Katendrecht.
Daar komen we ook terug voor de lunch. U moet van tevoren aangeven of daar ook wilt lunchen. Kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.
- Aanvang 10.00 uur: Inleiding en afspraken.
- Vertrek wandeling 11.00 uur.
- Lunch 12.30 uur tot 13.30 uur
- Tweede wandeling naar de wijk Cool en het centrum start om 14.30 uur tot 16.30 uur.
- We ontmoeten elkaar in grand café Heilige Boontjes, Eendrachtsplein 3.
- Totaal wandelen we dus 31/2 uur.
Aanmelden en kosten
Geef jouw beschikbaar (je kunt meerdere data opgeven) op via onderstaand contactformulier. Bij voldoende aanmeldingen laten wij de dag doorgaan. Wij laten dit per e-mail aan weten. We hanteren een maximum van 6 personen per workshop.
De kosten van de workshop bedragen 121 euro inclusief BTW, excl. lunch.
Voor verdere informatie kun je natuurlijk contact opnemen met Ton Mosheuvel (06 21 858808) Ook is het mogelijk om op individuele basis een respectievelijk workshop straatfotografie of schrijvend vastleggen bij ons te volgen.
Workshopdagen 2025
-
31 mei (zaterdag)
-
5 juli (zaterdag)
-
9 en 16 augustus (zaterdag)
-
13 september (zaterdag)
-
4 en 11 oktober (zaterdag)
Aanmelden workshop
Aanvang 10:00 Verhalenhuis Belvédère, Rechthuislaan 1 op Katendrecht.
Maximaal 6 personen per workshop.